Een nieuwe hond? Zo bereid je je voor.

Een nieuwe hond? Zo bereid je je voor.

Een nieuwe hond thuisbrengen is een grote mijlpaal. Of je nu een jonge pup in huis haalt die mee kan groeien met jullie gezin tot ultieme gezinshond, of je een oude bes adopteert uit het asiel die wel wat liefde kan gebruiken: de hond voor het eerst in huis halen is altijd spannend! Je nieuwe hond zal zelf ongetwijfeld net zo excited en gespannen zijn, dus zorg ervoor dat je hond zo comfortabel is als hij maar kan zijn!

1. Bereid iedereen voor op nieuwe verantwoordelijkheden

Het is belangrijk om de nieuwe verantwoordelijkheden die komen kijken bij het hebben van een hond van te voren goed te bespreken. De hond heeft niet alleen iemand nodig die hem uitlaat, voert en met hem speelt, maar heeft ook liefde en acceptatie nodig van iedereen in het huishouden.

2. Koop alle spullen

Dit is een van de leukste delen van de voorbereiding. Ga naar je lokale dierenwinkel en haal alles in huis dat je hond nodig kan hebben. Vanzelfsprekende dingen, zoals eten, voerbakken, een ketting, snoepjes, speeltjes en een bed. Maar ook dingen voor nood situaties, zoals anti-vlooien middel of zylkene, een anti-stress middel wanneer het beestje gespannen is, bijvoorbeeld door vuurwerk. Als je hond uit het asiel komt of bij een fokker, zorg dan dat je weet welk merk voer de hond altijd at. Overschakelen naar een nieuw dieet kan zodra het beestje gewend is aan zijn nieuwe thuis.

3. Dierenarts

Ga op zoek naar een goede dierenarts in de buurt waar je met je hond voor jaarlijkse check-ups terecht kan, zoals vaccinaties. Het is ook belangrijk om uit te zoeken waar je hond in noodgevallen terecht kan. Schrijf dit nummer op een briefje en plak het op de koelkast zodat iedereen in gevallen van nood weet wat te doen.

4. Maak je huis puppy-proof

Iedere hond reageert nieuw op een andere omgeving. Maar er zijn een aantal zaken waar je van te voren aan moet denken. Staan er misschien nog muizenvallen uit waar je hond in kan gaan staan, of ligt er nog gif dat hij moet eten? Zijn er andere gevaarlijke goedjes waar het beestje van kan snoepen? Zijn er dingen die hij eenvoudig om kan stoten, of kabels die hij mee kan trekken? Ga in je hoofd alle mogelijke doom-scenario’s af en bereid je huis hier op voor!

Eenmaal thuis zal het even duren voor een hond zich hier op zijn gemak voelt. Laat het beestje lekker rondsnuffelen, en zorg dat je de eerste dagen thuis bent, om de hond een handje op weg te helpen.